Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Piaskowy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny jabłecznik lub jak kto woli szarlotka.

Piaskowy jabłecznik

Składniki:

Piaskowy jabłecznik

 

 

Sposób przygotowania:

Piaskowy jabłecznik
Margarynę utrzeć z 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Gdy ciasto będzie już dobrze utarte, dodawać kolejno po jednym: jajka i żółtka. Wszystko dobrze zmiksować. Do masy wsypać 25 dag mąki pszennej i 50 dag mąki ziemniaczanej. Ucierać jeszcze przez chwilę. Dwie równej wielkości blachy wyłożyć papierem do wypieków i na każdej z nich rozłożyć porcję ciasta tak, aby miała około 1 cm grubości. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor - ok. 15 - 20 minut. W garnku zagotować 1 szklankę wody z 20 dag cukru. Gotować około 10 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnka i smażyć przez około 15 minut. Do przygotowanej masy jabłkowej można dodać rodzynki, pokrojone orzechy włoskie - lub laskowe. Nadzienie ułożyć na podpieczonym spodzie i przykryć go drugim prostokątem ciasta. Placek wstawić jeszcze na około 15 minut do nagrzanego piekarnika.