Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pie z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ;)

Pie z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pie z kapustą i pieczarkami

 

 

  • FARSZ:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pie z kapustą i pieczarkami
Do malaksera wsypujemy mąkę, sól, dodajemy pokrojone w cząstki masło i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 2 części (2/3 i 1/3). Obie części wkładamy do lodówki na ok 1 godzinkę, żeby masło wróciło do swojej konsystencji.Kapustę płuczemy, odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Pieczarki czyścimy, kroimy w małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki, odparowujemy wodę i lekko przesmażamy. Dodajemy sól, pieprz i obgotowaną kapustę. Smażymy wszystko ok 5 min. Doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy dno naczynia. Na ciasto układamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę lub groch. Tak obciążone ciasto wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220*C piekarnika na ok 10 min. Z ciasta ściągamy folię i fasolę a na ich miejsce nakładamy kapuściany farsz. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzchu farszu. Na środku nacinamy ciasto tak, żeby para z farszu nie zaparzyła go od środka. Jeśli zostanie ciasto, można poukładać na wierzchu. Jajko rozkłócamy i smarujemy nim wierzch ciasta. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 30 min.
Pie z kapustą i pieczarkami
Wyrobione w malakserze ciasto dzielimy na dwie części
Pie z kapustą i pieczarkami
Kapustę cebulę i pieczarki przesmażamy i doprawiamy
Pie z kapustą i pieczarkami
Na podpieczony spód wykładamy farsz i na wierzch układamy pozostałe ciasto
Pie z kapustą i pieczarkami
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok 30 min