2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Pieczarki faszerowane kabanosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Smaczna przekąska z pieczarek, papryki i kabanosów, ma cudowny smak i wspaniały aromat, najlepiej smakuje na gorąco po wyjęciu z pieca, prosty pomysł na imprezową przekąskę czy szybką kolację. Cudowny smak i niebanalny wygląd. Polecam!

Pieczarki faszerowane kabanosami

Składniki:

Pieczarki faszerowane kabanosami

 

  • ½ kg świeżych pieczarek
  • 2 długie kabanosy
  • ½ czerwonej papryki
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka oleju użyłam o smaku bazylii i suszonych pomidorów
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła włoskie do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane kabanosami

ETAP 1:

Pieczaki faszerowane kabanosami
Pieczarki wydrążam siekam razem z papryką

Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą, osuszam, ostrym nożem wycinam ze środka nóżki i siekam drobniutko nożem-kapelusze odkładam na deseczkę, paprykę i cebulę również kroję drobno.
Kabanosy kroję w cienkie plasterki.

ETAP 2:

Pieczaki faszerowane kabanosami
do podduszonych pieczarek dodaję kabanosy

do rozgrzanego oleju na patelni wrzucam posiekane składniki, podsmażam krótko około 2-3 minuty, dodaję kabanosy, doprawiam do smaku ziołami włoskimi i pieprzem.

ETAP 3:

Pieczaki faszerowane kabanosami
kapelusze pieczarek nadziewam farszem układam w naczyniu

kapelusiki pieczarek solę w środku nakładam łyżką farsz,

ETAP 4:

Pieczaki faszerowane kabanosami
na sam koniec posypuję startym serem zapiekam

posypuję wierzch drobno startym serem żółtym, zapiekam 20 minut w nagrzanym do 190*c piekarniku. Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika-gorące.

Życzę smacznego!