Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jaglanej, oliwek i słonecznika. Polecam na spotkanie ze znajomymi :)

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami
Pieczarki umyć dokładnie. Osuszyć. Nóżki wykręcić, posiekać drobno. Pieczarki wydrążyć lekko w środku (usunęłam głównie blaszki). Kaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić. Oliwki pokroić w kawałeczki, wsypać do kaszy, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszać. Na łyżce oleju usmażyć nóżki pieczarek na rumiano. Przesunąć na bok i wsypać słonecznik. Gdy się upraży, przestudzić całość i wsypać do kaszy. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Farszem nadziać pieczarki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Podawać z surówką.
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami
Pieczarki umyć dokładnie. Osuszyć. Nóżki wykręcić, posiekać drobno. Pieczarki wydrążyć lekko w środku (usunęłam głównie blaszki).
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami
Kaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić. Oliwki pokroić w kawałeczki, wsypać do kaszy, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszać.
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami
Na łyżce oleju usmażyć nóżki pieczarek na rumiano. Przesunąć na bok i wsypać słonecznik. Gdy się upraży, przestudzić całość i wsypać do kaszy.
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami
Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Farszem nadziać pieczarki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Posypać tartym żółtym serem.