Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pieczarki faszerowane doskonałe na imprezową przystawkę

Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą

 

  • 8 pieczarek - miałam niewielki
  • 50 g kaszy perłowej jęczmienna
  • 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego
  • 60 g sera mozzarella
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą
Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, układamy w naczyniu. Kaszę gotujemy z dodatkiem soli, odparowujemy, przekładamy do miseczki, Ser kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do kaszy, natkę siekamy i dodajemy również do pozostałych składników dodając sos chili - wszystko dokładnie mieszamy, Przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki, które układamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy całość wodą - doskonale pasuje również białe wino do podlania, zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut,
Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą
Pieczarki obieramy i usówamy nóżki, zostawiamy kapelusiki
Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą
do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojony ser
Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą
nastepnie dodajemy sos oraz natkę pietruszki
Pieczarki faszerowane kaszą z mozzarellą
uzyskanym farszem nadziewamy nasze pieczarki i zapiekamy