Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Pieczarki nadziewane kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć. Od pieczarek oderwać trzony. Odłożyć 8 ładnych kurek, pozostałe kurki pokroić drobno wraz z trz

Pieczarki nadziewane kurkami

Składniki:

Pieczarki nadziewane kurkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki nadziewane kurkami
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć. Od pieczarek oderwać trzony. Odłożyć 8 ładnych kurek, pozostałe kurki pokroić drobno wraz z trzonami. Pozostałe kurki udusić osobno w rondelku. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zieloną pietruszkę posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na 1 łyżce oliwy, dodać posiekane grzyby, smażyć aż całkowicie stracą płyn, przykryć i dusić 20 min na małym ogniu. Zdjąć z ognia, przestudzić. Rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni. Ser pokroić, włożyć do miski, zmieszać z jajkami, natką pietruszki, solą pieprzem oraz pieczarkami. Wypełnić farszem kapelusze. Formę nasmarować masłem, ułożyć na niej pieczarki i zapiekać przez 30 min. Wyjąć pieczarki i ozdobić każdą z nich kurką z rondelka. Podawać na gorąco jako przystawkę.