pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pieczarki, smażone z migdałami:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

... Teraz dodajemy płatki migdałów i masło. Mieszamy i przykrywamy, po chwili migdały staną się miękkie i mamy gotowy dodatek obiadowy :-)

Pieczarki, smażone z migdałami:

Składniki:

Pieczarki, smażone z migdałami:

 

  • około 1 kg pieczarek (małych one dodatkowo się skurczą),
  • 4-5 cebul,
  • 2 kostki rosołowe,
  • pieprz ziołowy i cytrynowy,
  • 1/2 paczki migdałów (płatki),
  • 4 łyżki oliwki,
  • 3 plastry prawdziwego masła.

Sposób przygotowania:

Pieczarki, smażone z migdałami:
Najlepiej całe pieczarki smaży się na Woku, można je bez problemu przewracać. Więc na rozgrzanego woka wlewamy oliwkę i dodajemy pieczarki, smażymy przez parę minut następnie dodajemy kostki rosołowe i pieprz, mieszamy i przykrywamy. Dodajemy drobniutko pokrojoną cebule i dusimy ciągle mieszając i ewentualnie podlewamy odrobiną wody (woda powoduje wydobycie z cebuli cukru). Dusimy i mieszamy do momentu aż cebula się prawie rozpuści i zacznie tworzyć bardzo gęsty sos. Teraz dodajemy płatki migdałów i masło. Mieszamy i przykrywamy, po chwili migdały staną się miękkie i mamy gotowy dodatek obiadowy :-) Ja pieczarki podałem z polędwicą wołową duszoną w winie :-) więcej fotek potrawy, http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1046/887/