Strona główna Pieczarki w sosie

Pieczarki w sosie

Grzyby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pieczarki w sosie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczarki w sosie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2595

Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić


czas:

Pieczarki w sosie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek (małych, równej wielkości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 żółtka
  • 10 dag ostrego utartego sera

Pieczarki w sosie - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić smalec, wrzucić kapelusze pieczarek, lekko podsmażyć, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 min, pod koniec dodając śmietanę. Gotowe przyprawić do smaku solą. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami przegotowanego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlać zawiesinę mąki, stale mieszając na wolnym ogniu. Gdy zawrze, odstawić z ognia. Sos wymieszać z żółtkami, polową utartego sera oraz masłem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone pieczarki ułożyć w kokilkach ze szkła ogniotrwałego lub żaroodpornej kamionce i zalać przygotowanym sosem. Powierzchnię posypać pozostałym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do silnie nagnanego piekarnika. Gdy powierzchnia zapiekanki się zrumieni, wyjąć. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki lub diablotek.

Irena G.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczarki w sosie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą Omlet ze smardzami Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Pierogi z zielonawymi gołąbkami Jajecznica z kanią Jajecznica z boczniakami
Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami Krokiety z farszem ryżowo kurkowym Marynowane opieńki
Zupa kurkowa z makaronem Risotto pełne jesieni Pizza z aromatycznymi kurkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane