Strona główna Pieczarki w sosie

Pieczarki w sosie

Grzyby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczarki w sosie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2595

Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić


czas:

Pieczarki w sosie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek (małych, równej wielkości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 żółtka
  • 10 dag ostrego utartego sera

Pieczarki w sosie - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić smalec, wrzucić kapelusze pieczarek, lekko podsmażyć, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 min, pod koniec dodając śmietanę. Gotowe przyprawić do smaku solą. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami przegotowanego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlać zawiesinę mąki, stale mieszając na wolnym ogniu. Gdy zawrze, odstawić z ognia. Sos wymieszać z żółtkami, polową utartego sera oraz masłem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone pieczarki ułożyć w kokilkach ze szkła ogniotrwałego lub żaroodpornej kamionce i zalać przygotowanym sosem. Powierzchnię posypać pozostałym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do silnie nagnanego piekarnika. Gdy powierzchnia zapiekanki się zrumieni, wyjąć. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki lub diablotek.

Irena G.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczarki w sosie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Sos grzybowy z kurek Placuszki kurkowo-brokułowe Pularda ze smardzami
Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli Ryżowo-grzybowy placek na zimno Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi
Pierogi z kapustą i grzybami Maślana zupa pieczarkowo-kurkowa z makaronem Marynowane kurki
Pierogi z burakami i grzybami Pierogi z kurkami i kapustą Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane