Strona główna Pieczarki w sosie

Pieczarki w sosie

Grzyby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pieczarki w sosie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczarki w sosie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2595

Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić


czas:

Pieczarki w sosie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek (małych, równej wielkości)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 żółtka
  • 10 dag ostrego utartego sera
  • łyżka tartej bułki

Pieczarki w sosie - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić smalec, wrzucić kapelusze pieczarek, lekko podsmażyć, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 min, pod koniec dodając śmietanę. Gotowe przyprawić do smaku solą. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami przegotowanego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlać zawiesinę mąki, stale mieszając na wolnym ogniu. Gdy zawrze, odstawić z ognia. Sos wymieszać z żółtkami, polową utartego sera oraz masłem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone pieczarki ułożyć w kokilkach ze szkła ogniotrwałego lub żaroodpornej kamionce i zalać przygotowanym sosem. Powierzchnię posypać pozostałym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do silnie nagnanego piekarnika. Gdy powierzchnia zapiekanki się zrumieni, wyjąć. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki lub diablotek.

Irena G.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczarki w sosie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi
Jesienna zapiekanka makaronowa Zapiekana kasza gryczana Szybki omlet z kurkami
Krem z kurek z grzankami Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Kotleciki jaglane z pieczarkami Marynowane grzybki Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane