Strona główna Pieczarki w sosie

Pieczarki w sosie

Grzyby « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pieczarki w sosie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pieczarki w sosie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2595

Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić


czas:

Pieczarki w sosie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek (małych, równej wielkości)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 żółtka
  • 10 dag ostrego utartego sera
  • łyżka tartej bułki

Pieczarki w sosie - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić smalec, wrzucić kapelusze pieczarek, lekko podsmażyć, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 min, pod koniec dodając śmietanę. Gotowe przyprawić do smaku solą. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami przegotowanego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlać zawiesinę mąki, stale mieszając na wolnym ogniu. Gdy zawrze, odstawić z ognia. Sos wymieszać z żółtkami, polową utartego sera oraz masłem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone pieczarki ułożyć w kokilkach ze szkła ogniotrwałego lub żaroodpornej kamionce i zalać przygotowanym sosem. Powierzchnię posypać pozostałym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do silnie nagnanego piekarnika. Gdy powierzchnia zapiekanki się zrumieni, wyjąć. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki lub diablotek.

Irena G.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczarki w sosie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Drożdżowe bułeczki z maślakami Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami Grzyby w śmietanie
Karkówka w sosie grzybowym Kotleciki z pieczarkami i wędliną Sos grzybowy - kurkowy
Gołąbki pieczone w pomidorach Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami Sos pieczarkowy na masełku
Kapusta na ciepło z pieczarkami Sól morska grzybowa Kasza jaglana z białą kiełbasą i pieczarkami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane