katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pieczarki w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane pieczarki są smaczne. Są umiarkowanie kwaśne takie w sam raz. Robiłam je już kilkakrotnie i zawsze wychodzą smaczne.

Pieczarki w zalewie

Składniki:

Pieczarki w zalewie

 

 

  • Zalewa

 

 

  • Dodatkowo

 

  • woda ok 2 litry
  • sól 1 łyżka
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka z czubkiem
  • gorczyca

Sposób przygotowania:

Pieczarki w zalewie
Pieczarki oczyszczamy i płuczemy. Jeśli jest potrzeba obieramy ze skórki. Z podanych w przepisie składników przygotowujemy zalewę. Wszystko oprócz cebuli gotujemy ok 10min.

Cebulę dodajemy na koniec i odstawiamy. W drugim garnku gotujemy ok 2 litry wody, dodajemy sól i kwasek cytrynowy.

Na wrzątek wrzucamy przygotowane pieczarki i gotujemy8-10 min. Osączamy na durszlaku i wrzucamy do zalewy.

Wszystko doprowadzamy do wrzenia.

Gorące pieczarki z częścią przypraw nakładamy do słoików. Do każdego słoika dodać troszkę gorczycy i gorące zakręcamy.

Odstawiamy do wystudzenia i przenosimy w chłodne miejsce.