Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Pieczarki z nadzieniem czosnkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Aromatyczne pieczarki

Pieczarki z nadzieniem czosnkowym

Składniki:

Pieczarki z nadzieniem czosnkowym

 

  • 4 duże pieczarki (200 g)
  • 1 łyżka (15 g) oliwy z oliwek
  • 3 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
  • 2 drobno posiekane cebule (200 g)
  • 2 łyżki (30 g) razowej bułki tartej
  • 2 posiekane suszone śliwki (30 g)
  • ½ kulki (60g) drobno posiekanego sera Mozarella
  • Szczypta suszonej szałwii
  • Sól do smaku, lepiej mniej jak więcej

Sposób przygotowania:

Pieczarki z nadzieniem czosnkowym

Odkrój nóżki pieczarek, posiekaj drobno, dodaj czosnek cebulę, bułkę tartą, ser Mozarella i śliwki. Dodaj do smaku szałwię i sól i ponownie dobrze wymieszaj. Kapelusz każdej pieczarki spryskaj, od wewnętrznej strony odrobiną oliwy z oliwek i połóż na blaszce wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Zapiekaj około 15 minut, do momentu, gdy                                                                                                                                                                                                                                                                                pieczarki będą miękkie a nadzienie chrupkie z wierzchu.


  90 kcal/porcję.


Poznaj zalecenia dietetyczne dla cukrzyków.