szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pieczarki zapiekane z botwiną i niewielkim dodatkiem mięsa to danie, które szybko zyskuje sobie zwolenników.

Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem

 

  • 5 dużych pieczarek
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 suszone pomidory z oliwy
  • kawałek pora (5 cm)
  • 2 szt botwinki (łodyga, liście buraczki)
  • suszona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 2 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem
Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i pora. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż nie będzie surowe. Pieczarki obieramy i ucinamy nóżki. Nóżki pieczarek drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy również drobno pokrojone pomidory suszone, pokrojoną botwinkę i suszoną pietruszkę. Całość dusimy 5 minut, następnie doprawiamy i przekładamy farsz na kapelusze pieczarkowe. Żółty ser bardzo drobno kroimy, lu jeśli mamy w kostce to ścieramy na tarce i posypujemy nim farsz. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 20 minut.
Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem
Na patelni podsmażamy cebulkę i pora drobno posiekane
Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem
Dodajemy botwinke i resztę składników i mieszamy
Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem
Pod koniec smażenia cały farsz doprawiamy
Pieczarki zapiekane z farszem z botwiny i mięsem
Farsz przekładamy na pieczarki i pieczemy