czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pieczarkowce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jako przystawkę na wielkanocny stół często przygotowuje się u mnie takie krucho-drożdżowe nadziewane paszteciki.

Pieczarkowce

Składniki:

Pieczarkowce

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
  • 2 dkg drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru + 100 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Pieczarkowce
Przygotować rozczyn:

Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć ściereczkę i odłożyć na pół godziny.

Przygotować farsz:

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić do smaku.

Ciasto krucho-drożdżowe rozwałkować, przekroić wzdłuż na dwie części, na każdej rozsmarować farsz pieczarkowy, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić ukośnie.

Zawijaski układać na blaszce, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Smacznego.

farsz:

3 cebule
70 dkg pieczarek
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie