Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczarkowe paszteciki 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo apetyczne pieczarkowe paszteciki

Pieczarkowe paszteciki 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarkowe paszteciki 3

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe paszteciki 3
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z cukrem i obrobnią mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę starannie łączymy z mąką. Następnie dodajemy sól, żółtko, jajko oraz śmietanę. Mieszamy. Na końcu wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Podobnie cebulę. Na dno garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Na brzeg ciasta nakładamy porcje farszu. Zwijamy w rulon (1 raz), resztę ciasta odcinamy. Na cieście robimy ozdobną kratkę. Kroimy rulon na niewielkie kawałki. Układamy paszteciki na natłuszczonej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 160 stopni.
Pieczarkowe paszteciki 3
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Pieczarkowe paszteciki 3
Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Podobnie cebulę. Na dno garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
Pieczarkowe paszteciki 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Na brzeg ciasta nakładamy porcje farszu. Zwijamy w rulon (1 raz), resztę ciasta odcinamy. Na cieście robimy ozdobną kratkę. Kroimy rulon na niewielkie kawałki.
Pieczarkowe paszteciki 3
Układamy paszteciki na natłuszczonej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 160 stopni.