Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pieczarkowo-smietanowy sos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos podawac z warzywami, kasza lub miesem

Pieczarkowo-smietanowy sos

Składniki:

Pieczarkowo-smietanowy sos

 

  • 6 srednich pieczarek,
  • 2 wieksze cebule,
  • kopiasta lyzka maki,
  • natka pietruszki,
  • 4 lyzki slodkiej smietanki,
  • sol, pieprz, majeranek,
  • olej do smazenia.

Sposób przygotowania:

Pieczarkowo-smietanowy sos
Pieczarki wytrzec czysta wilgotna scierka, obrac i pokroic na cienkie plastry. Cebule pokroic w drobna kostke. Rozgrzac olej, wrzucic cebule, potem pieczarki i podsmazyc do zeszklenia cebuli. Zalac 1,5 szklanki wrzacej wody, doprawic. Dusic ok 15 minut, przed zakonczeniem zagescic maka (wymieszana wczesniej w niewielkiej ilosci zimnej wody), dodac smietane i poszatkowana natke, zagotowac.

Tagi:

mak