cogotujekasia

cogotujekasia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pieczarkowy krem na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna zupa na wykwintny obiad dla gości albo na rozjaśnienie zwykłego, szarego popołudnia!

Pieczarkowy krem na białym winie

Składniki:

Pieczarkowy krem na białym winie

 

  • 2 łyżki masła
  • 650g pieczarek
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 duża śmietana 30%
  • 1/3 – ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Pieczarkowy krem na białym winie
Krok 1 W dużym garnku rozgrzewamy masło, na którym smażymy pokrojone w plasterki pieczarki (kapelusze i ogonki). Grzyby lekko solimy, czekamy aż puszczą soki, a następnie odparują. Teraz dajemy im nabrać złotego koloru. A gdy się to stanie dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i dolewamy wodę z kostką rosołową. Krok 2 Całość blendujemy na gładką masę, zagotowujemy i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy ponownie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na sam koniec wlewamy wino; jeśli chcecie, żeby jego smak był tylko akcentem dodajcie 1/3 szklanki. A jeśli wolicie wyraźniejszy aromat – pół. Podawać na gorąco, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bagietką. Jak w Paryżu!