Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pieczarkowy pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki bardzo dobry pasztet z pieczarek. Jest to smaczna i dużo zdrowsza alternatywa dla pasztetów sklepowych.

Pieczarkowy pasztet Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pieczarkowy pasztet

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowy pasztet
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce, Smażymy na suchej patelni aż woda z nich odparuje . Studzimy. Cebule obieramy , drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Bułki zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 15 minut. Do pieczarek dodajemy cebulę, odciśnięte bułki, żółtka , doprawiamy do smaku i miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą pieczarkową. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Przekładamy do niej masę i wyrównujemy powierzchnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1h. 
Pieczarkowy pasztet
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce, Smażymy na suchej patelni aż woda z nich odparuje .
Pieczarkowy pasztet
Cebule obieramy , drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Pieczarkowy pasztet
Bułki zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 15 minut.
Pieczarkowy pasztet
Do pieczarek dodajemy cebulę, odciśnięte bułki, żółtka , doprawiamy do smaku i miksujemy
Pieczarkowy pasztet
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą pieczarkową. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy
Pieczarkowy pasztet
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej masę i wyrównujemy powierzchnie.