LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

pięczeń cięleca z beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ulubiona potrawa mojej rodziny , dobra na niedzielny obiad

pięczeń cięleca z beszamelem

Składniki:

pięczeń cięleca z beszamelem

 

Sposób przygotowania:

pięczeń cięleca z beszamelem
Mięso opłukać ,zdjąć błonę , natrzeć tłuczonym jałowcem i włożyć do płaskiego naczynia
.zagotować ocet z wodą ,jałowcem i liściem laurowym Gorącą marynatą zalać mięso i ostawić na 2, lub 3 h .potem wyjąć mięso z marynaty osuszyć i natrzeć solą (proszę pamiętać by kilka łyżek zachować )
na patelni rozgrzać ze 3 łyżki margaryny włożyć cielęcinę i zrumienić ze wszystkich stron przełożyć mięso do brytfanny oblać margaryną i wstawić do gorącego piekarnika na 1,5 h

a między czasie możemy przygotować sos roztopić margarynę ( w garnku) dodać mąkę i wymieszać wlać zimną śmietankę lub mleko,dodać sól i pieprzu (ile kto lubi)
mieszać i gotować na małym ogniu tak długo aż sos zgęstnieje ,upieczoną cielęcinę pokroić na cienkie plasterki położyć do naczynia do zapiekania każdy plasterek posmarować beszamelem posypać tartą bułką położyć do góry kilka kawałków margaryny i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut i gotowe ;)