eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wieniec z mięsa mielonego ze świeżym szpinakiem,jajkami ugotowanymi na twardo. i owinięty w surowy boczek wędzony.

Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub kilogram mięsa mielonego
  • 1/2 kg boczku pokrojonego w cieniutkie długie paski
  • 16 jajek
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 kg szpinaku
  • 1 czerstwa bułka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem
14 jajek ugotować na twardo w osolonej wodzie i odlać wrzątek. Jajka lekko potłuc potrząsając garnkiem i zalać zimną wodą. Ostudzone jajka obrać ze skorupek i odciąć końcówki. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Bułkę zalać wodą żeby zmiękła. Cebule obrać z łupinek. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Łopatkę i cebulę zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Do mięsa dodać 2 jajka,odciśniętą bułkę,czosnek i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić. Szpinak obrać,umyć i osączyć w wirówce do sałaty. Tortownicę z kominkiem (26 cm średnicy) wyłożyć boczkiem,tak żeby został zapas do przykrycia pieczeni,jak na zdjęciu z pierwszego etapu przygotowania. Na boczek wyłożyć połowę mięsa mielonego. Na mięsie rozłożyć połowę szpinaku,jajka i resztę szpinaku. Szpinak przykryć resztą mięsa. Mięso przykryć zwisającym boczkiem. Pieczeń włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut. Wyjąć pieczeń z piekarnika,ostudzić i włożyć do lodówki na 6 godzin. Pieczeń pokroić na grubsze plastry i ułożyć na półmisku. Smacznego!
Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem
Tortownicę wyłożyć plastrami boczku,tak żeby został zapas na przykrycie pieczeni i wyłożyć połowę mięsa.
Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem
Na mięsie rozłożyć połowę szpinaku,jajka i resztę szpinaku..
Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem
Szpinak przykryć pozostałym mięsem mielonym.
Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem
Mięso przykryć zwisającym boczkiem wędzonym.