sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na pieczeń powstał bardzo spontanicznie. Połączenia mięsa z owocami nie każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały.

Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem

Składniki:

Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem

Składniki

  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki domowego rosołu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego szczypiorku
  • ok. 1 łyżeczka przyprawy do pasztetu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3-4 listki bazylii

Sposób przygotowania:

Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem
1. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawę do pasztetu, i suszony szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Dolewamy rosół, doprawiamy solą i pieprzem . Odstawiamy na 30 minut.

2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Miód rozpuszczamy na patelni. Na nim prażymy jabłko razem z poszatkowaną bazylią. Powinno być szkliste.

3. Połowę masy mięsnej przekładamy do aluminiowej foremki. Nakładamy warstwę prażonych jabłek i resztę mięsa. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

4. Gotowa pieczeń zostawiamy w foremce aż wystygnie. Następnie wstawiamy do lodówki. Powinna dobrze stężeć.