kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pieczeń na czerwonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniale smakuje z kluskami śląskimi-ot gdy nie chce nam się robić rolad :)

Pieczeń na czerwonej kapuście

Składniki:

Pieczeń na czerwonej kapuście

 

  • 75 dkg karkówki wieprzowej
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 4 cebule
  • pęczek włoszczyzny
  • słoik marynowanej dyni
  • 1 szklanka rosołu
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej (proszek)
  • 4 łyżki musztardy z ziarnem gorczycy
  • 1-2 łyżki cukru
  • 4 jagody jałowca
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczeń na czerwonej kapuście
Mięso układamy sobie w brytfannie tłuszczem do dołu i pieczemy 30 minut w temperaturze 200*C.1 Cebulę kroimy sobie na ćwiartki a włoszczyznę drobno siekamy. Odwracamy mięso na 2 stronę, dodajemy warzywa i polewamy goracym rosołem. Pieczemy jeszcze 1,5 godziny w temperaturze 200*C.Od czasu do czasu polewamy sosem z dna. w tym czasie szatkujemy kapustę. Resztę cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. dodajemy do kapusty i lekko smażymy. Dolewamy do kapusty 1 szklankę wody, ocet, cukier, liść laurowy, jałowiec i galaretkę porzeczkową. Dusimy pod przykryciem około 45 minut często mieszając. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy mieso musztardą-2 łyżki. Sos przecedzamy, rozcieńczamy troszkę woda a potem zagęszczamy mąką.Dodajemy do sosu resztę musztardy. Zagotowujemy sos. Do kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, sól, pieprz do smaku. Mięso podajemy wyłożone na kapuste. Sos osobno-nie polewamy mięsa i kapusty!