reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pieczeń peklowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczeń wyszła krucha i soczysta, bardzo nam smakuje na zimno i na ciepło podana do obiadu.

Pieczeń peklowana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń peklowana

 

  • I etap

 

  • 2 kg łopatki lub szynki

 

  • 3 płaskie łyżeczki pektosoli

 

 

 

 

  • około 1/2 l wody

 

  • II etap

 

  • wywar z warzyw lub bulion

 

  • 2-4 grzybki suszone

 

 

 

 

  • olej do obsmażania

 

  • 1/2 szklanki piwa

Sposób przygotowania:

Pieczeń peklowana
I etap Wodę zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim- studzimy. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i dokładnie rozpuszczamy sól. W kamiennym garnku( miałam makutrę) układamy mięso i wlewamy zalewę- mięso musi być zakryte dokładnie wodą. Wkładamy w chłodne miejsce- ja miałam w lodówce, w spiżarni było za ciepło- na minimum 10 dni, obracając mięso co dwa dni. II etapMięso wyciągamy z zalewy i zostawiamy na sitku na około 1 godzinę. Zagotowujemy wywar z warzyw wyłączamy ogień i wkładamy do niego mięso na około 10 minut. Mięso oprószamy papryką, ziołami, pieprzem i przekładamy do rondla w którym będziemy piec. Podlewamy wywarem, dodajemy grzybki i pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach. Podczas pieczenia polewamy piwem i uzupełniamy wyparowany sos wywarem. Po upieczeniu zostawiamy mięso na około 15 minut, potem możemy juz kroić lub wystudzić i podawać do pieczywa Smacznego!!
Pieczeń peklowana
Etap 1W kamiennym garnku( miałam makutrę) układamy mięso i wlewamy zalewę- mięso musi być zakryte dokładnie wodą.