Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Bawarskie mięsiwa na Oktoberfest

Pieczeń po bawarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dość luźna interpretacja tradycyjnego niemieckiego dania

Pieczeń po bawarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń po bawarsku

 

  • 1 i ½ kg szynki wieprzowej ze skórą
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • Łyżka goździków
  • 330ml jasnego piwa
  • Marynata:
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Ząbek czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżeczki mielonego kminku

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń po bawarsku
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w łupince. Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku. Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Mięso podajemy z sosem i upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki ugotowane na parze. https://gotujmy.pl/buleczki-gotowane-na-parze,przepisy-wypieki-przepis,159020.html
Pieczeń po bawarsku
Robimy marynatę którą dokładnie nacieramy mięso
Pieczeń po bawarsku
Przygotowujemy sobie warzywa które będziemy razem piec
Pieczeń po bawarsku
Podpieczone mięso odwracamy skórą do góry
Pieczeń po bawarsku
Pieczeń po bawarsku z chrupiącą skórką