Pieczen rzymska.

Jojo

Szef Kuchni
Przepisy: 84
zdjęcia: 1 z 1
Pieczen rzymska.
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Danie obiadowe lub zimna przekaska .


trudność: łatwe
czas:

Pieczen rzymska. - SKŁADNIKI:

  • 1 kg miesa mielonego / wieprzowina /
  • 2 cebulki
  • 300g pieczarek
  • 1 duza marchew
  • 1/3 selera / nie jest obowiazkowy jak ktos nie lubi /
  • 2 jajka
  • 1 duza sucha bulka
  • 2 lyzki tartej bulki
  • ok 1,5 szkl bulionu do namoczenia bulki / moze byc w proszku, rozpuszczony w wodzie /
  • tluszcz do smazenia
  • sol
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • 1 lyzeczka ostrej musztardy
  • folia aluminiowa i foremka keksowa do pieczenia.

Pieczen rzymska. - PRZYGOTOWANIE:

Seler i marchewke umyc , obrac i ugotowac na pol-miekko. Cebule, pieczarki pokroic w kostke. Bulke namoczyc w bulionie. Na rozgrzanym tluszczu podsmazyc pieczarki i cebulke. Marchew i selera zetrzec na tarce jarzynowej lub drobno pokroic. Nagrzac piekarnik do 180°. Mieso przelozyc do miski i dobrze wymieszac / najlepiej reka / z namoczona, odcisnieta bulka, tarta bulka i jajkami. Dodac pieczarki z cebula , starte warzywa , musztarde i po ponownym przemieszaniu doprawic do smaku sola , pieprzem i czosnkiem. Foremke wylozyc folia aluminiowa tak zeby zostal po jednej stronie kawalek na przykrycie masy. Mase miesna przelozyc do formy , wyrownac , przykryc szczelnie folia i piec ok. 40 min. Po tym czasie odkrywam pieczen i podpiekam nastepne 15 min. Gotowa pieczen kroje w plastry i podaje z sosem grzybowym , lub cebulowym jako danie obiadowe .Zimna - wspaniale smakuje z chrzanem , cwikla lub musztarda do chleba.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczen rzymska. (strona 1 z 1)  
luna

luna

2010-05-11 21:11
Robie bardzo podobnie,pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Persik

Persik

2010-05-12 21:04
fajny przepis ja do swojego dodaję w środek gotowane jaja
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2010-05-14 09:31
Bardzo apetycznie wygląda.5
Skomentuj
Oceń:
0
Niuniaczka

Niuniaczka

2010-05-14 10:31
Idealne i na kanapkę i do obiadku, robię bardzo podobną tylko w środek jeszcze kiełbachę pakuję;) wyborne;)))
Skomentuj
Oceń:
0
lalala_2010

lalala_2010

2011-04-08 12:33
no chyba to będzie nasze weekendowe jedzonko, zapowiada się pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Mielone wołowo wieprzowe Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Kotleciki mielone z jajkiem
Kolorowe kotleciki z piekarnika Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem Kiełbasa wieprzowa ze słoika
Kiełbasa ze słoika Kotlety mielone nadziewane ogórkami kiszonymi Wielkanocna pieczeń z jajkiem
Sos z podsmażaną cebulką i zrazami Kiełbasa drobiowo - wieprzowa ze słoika Mielone z żółtkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane