Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pieczen rzymska.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Danie obiadowe lub zimna przekaska .

Pieczen rzymska.

Składniki:

Pieczen rzymska.

  • 1 kg miesa mielonego / wieprzowina /
  • 2 cebulki
  • 300g pieczarek
  • 1 duza marchew
  • 1/3 selera / nie jest obowiazkowy jak ktos nie lubi /
  • 2 jajka
  • 1 duza sucha bulka
  • 2 lyzki tartej bulki
  • ok 1,5 szkl bulionu do namoczenia bulki / moze byc w proszku, rozpuszczony w wodzie /
  • tluszcz do smazenia
  • sol
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • 1 lyzeczka ostrej musztardy
  • folia aluminiowa i foremka keksowa do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pieczen rzymska.

Seler i marchewke umyc , obrac i ugotowac na pol-miekko. Cebule, pieczarki pokroic w kostke. Bulke namoczyc w bulionie. Na rozgrzanym tluszczu podsmazyc pieczarki i cebulke. Marchew i selera zetrzec na tarce jarzynowej lub drobno pokroic. Nagrzac piekarnik do 180°. Mieso przelozyc do miski i dobrze wymieszac / najlepiej reka / z namoczona, odcisnieta bulka, tarta bulka i jajkami. Dodac pieczarki z cebula , starte warzywa , musztarde i po ponownym przemieszaniu doprawic do smaku sola , pieprzem i czosnkiem. Foremke wylozyc folia aluminiowa tak zeby zostal po jednej stronie kawalek na przykrycie masy. Mase miesna przelozyc do formy , wyrownac , przykryc szczelnie folia i piec ok. 40 min. Po tym czasie odkrywam pieczen i podpiekam nastepne 15 min. Gotowa pieczen kroje w plastry i podaje z sosem grzybowym , lub cebulowym jako danie obiadowe .Zimna - wspaniale smakuje z chrzanem , cwikla lub musztarda do chleba.

Redakcja poleca: