Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Pieczeń rzymska z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dobra świąteczna pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń rzymska z boczkiem

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego(łopatki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 plastrów boczku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z boczkiem
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić na połówki,Mięso opłukać, pokroić na mniejsze porcje i zmielić przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem,Dwa jajka ugotować na twardo i ostudzić,natomiast kolejne dwa surowe wbić do masy mięsnej.Dodajemy przyprawy(sól,pieprz,przyprawę do mięsa mielonego,majeranek i słodką paprykę.Następnie wsypać bułkę tartą i mąkę.Bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły do uzyskania jednolitej masy.Blachę natłuścić tłuszczem.Ugotowane i wystudzone jajka obrać z łupin i przekroić na połówki.Masę mięsną podzielić na dwie części.Ukształtować w owalne klopsy.Na środku zrobić wgłębienie w równym rządku i ułożyć połówki jajek.Zlepić mięsem,przygładzając owal.Tak samo zrobić z drugim klopsem.Posmarować obie pieczenie olejem.Na wierzch ułożyć plastry boczku.Piec godzinę w 180 stopniach.
Pieczeń rzymska z boczkiem
Mięso wieprzowe z łopatki należy zmielic przez maszynkę
Pieczeń rzymska z boczkiem
Wszystkie składniki i przyprawy dokładnie wymieszać
Pieczeń rzymska z boczkiem
Uformować w owal wkładając połówki jajek oraz plastry boczku