Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pieczeń rzymska z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczeń rzymską można podawać na gorąco z sosem lub na zimno z pieczywem

Pieczeń rzymska z jajkami

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkami
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu, ostudzić. Pięć jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Mięso wraz z boczkiem umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce, dodać odciśniętą bułkę, cebulę, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Do przygotowanej wąskiej formy keksowej wyłożyć 1/3 masy mięsnej, przez środek wzdłuż ułożyć ugotowane na twardo jajka, przykryć resztą mięsa, wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180-190 stopni około 50 minut.