Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pieczeń rzymska z sosem z pestek dyni

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjna pieczeń rzymska podana z sosem z pestek dyni sprawia iż danie to nabiera całkiem nowego smaku, polecam.

Pieczeń rzymska z sosem z pestek dyni

Składniki:

Pieczeń rzymska z sosem z pestek dyni

 

 

  • Dodatkowo:
  • 3 jajka ugotowane na twardo

 

  • Sos z pestek dyni:
  • 10 dag pestek dyni
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z sosem z pestek dyni
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju, a po wystudzeniu dodać do mięsa mielonego wraz z pozostałymi składnikami i całość wyrobić na jednolitą masę. Jajka ugotować na twardo.

Do małej keksówki wyłożyć połowę przygotowanego mięsa mielonego , na nie ułożyć obok siebie ugotowane i obrane jajka, wgniatając w masę mięsną, a na wierzch wyłożyć resztę mięsa mielonego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Pestki z dyni wymieszać z kuminem, cynamonem, papryką, solą i uprażyć na suchej patelni, a następnie zblenderować. Następnie na suchej patelni uprażyć cukier, dodać ocet winny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem połączyć, dodać oliwę oraz ciepłą wodę i całość zblenderować, regulując gęstość sosu ilością wody.

Pieczeń podawać z gorącym sosem.