paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pieczeń rzymska ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna i aromatyczna pieczeń z mięsa mielonego wieprzowego, przekładana farszem z jajek oraz farszem ze szpinaku.

Pieczeń rzymska ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń rzymska ze szpinakiem

pieczeń

  • mięso wieprzowe 70 dag
  • jajka 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • ziarenka smaku do smaku
  • kasza manna 3 łyżki
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku
  • cebula 2 szt

 

farsz

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska ze szpinakiem
Mięso przepuścić przez maszynkę.

Cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać do mięsa. Jajka roztrzepać, przelać do mięsa, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.

1/3 mięsa przełożyć do foremki. Posypać ugotowanymi i posiekanymi drobno jajkami.

Jajka przykryć znów 1/3 mięsa.

Rozmrożony i odsączony szpinak podsmażyć na maśle z posiekanym czosnkiem doprawić do smaku.

Masę ze szpinaku wyłożyć na mięso.

Na szpinak wyłożyć ostatnią część mięsa.

Piec w temp. 180 stopni przez około 45-50 minut.
Pieczeń rzymska ze szpinakiem
Jajka roztrzepać, przelać do mięsa, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Pieczeń rzymska ze szpinakiem
1/3 mięsa przełożyć do foremki. Posypać ugotowanymi i posiekanymi drobno jajkami.
Pieczeń rzymska ze szpinakiem
Rozmrożony i odsączony szpinak podsmażyć na maśle z posiekanym czosnkiem doprawić do smaku. Masę ze szpinaku wyłożyć na mięso.
Pieczeń rzymska ze szpinakiem
Na szpinak wyłożyć ostatnią część mięsa. Piec w temp. 180 stopni przez około 45-50 minut.