iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczeń w grzybowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli chodzi o takie dania to ja jestem zwolennikiem jak najmniejszego kombinowania z przyprawami i dodaję tylko to co konieczne.

Pieczeń w grzybowym sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń w grzybowym sosie

 

  • około 2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Pieczeń w grzybowym sosie
Mięso umyć osuszyć i natrzeć solą oraz czarnym mielonym pieprzem w brytfannie rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso po zrumienieniu odsunąć je na bok, a na powstałym tłuszczu podsmażyć cebule i grzyby pokrojone w kosteczkę ( grzyby trzeba wcześniej umyć i namoczyć) . Mięso i podsmażone grzyby zalać 1/2 litra goracej wody dodać 1/2 szklankę wody w której moczyliśmy grzyby, dołożyć 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu czarnego, 2 rozgniecione ziarna jałowca i 2 listki laurowe oraz 1/2 łyżeczki tymianku. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i pod przykryciem dusić około 1 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie ja swoje przekroiłam na dwie części i po tym czasie rozpływało się w ustach. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z sosu i pokroić w grube plastry, a sos zagęścić 1 łyżką mąki rozrobioną w małej ilości wody.
Pieczeń w grzybowym sosie
Mięso cebulę i grzyby podsmażyć na smalcu.

Tagi:

mięso grzyby