Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń w ziołach

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Cielęcinę umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, dodać zioła,

Pieczeń w ziołach

Składniki:

Pieczeń w ziołach

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń w ziołach
Cielęcinę umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, dodać zioła, sól i pieprz, a następnie natrzeć mięso. Skropić sokiemz  cytryny i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć mięso, pokropić olejem, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min, co jakiś czas polewając tłuszczem lub wodą. Ziemniaki obrać, umyć, przelać wrzątkiem, posypać solą i tymiankiem. Ułożyć je wokół cielęciny i piec wraz z mięsem około 40 min. Pieczeń podawać na gorąco z zieloną sałatą albo ogórkami w śmietanie.