Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Pieczeń wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa charakterystyczna dla kuchni czeskiej

Pieczeń wieprzowa

Składniki:

Pieczeń wieprzowa

 

  • 800 g mięsa wieprzowego (karkówki udźca albo schabu)
  • sól
  • kminek
  • 50 g słoniny
  • wywar z kości albo rosół

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa
Mięso umyć, pokroić na 4 albo 6 kawałków, posolić i obsypać kminkiem. Brytfannę wysmarować smalcem i ułożyć w niej przyprawione mięso. Piec w piekarniku po każdej stronie od 45 minut do godziny (czyli razem od 1,5 do 2 godzin). Od czasu do czasu wedle potrzeby podlać wywarem z kości albo bulionem. Upieczone mięso wyjąć z naczynia i pokroić na porcje. Z brytfanny wyjąć część tłuszczu i wlać w jego miejsce wywar. Powstały w ten sposób sos dosolić, gotować i odcedzić (niekoniecznie). Gotową pieczeń, doprawić i polać sosem na talerzu.

Tagi:

mięso schab