Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

pieczeń wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń można podawać na zimno i gorąco.

pieczeń wieprzowa

Składniki:

pieczeń wieprzowa

 

  • 1.00 kg łopatka
  • 15 dag cebula
  • 5 dag smalec
  • 2 dag mąka
  • majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

pieczeń wieprzowa
Mięso umyć, oddzielić od kości, posolić, natrzeć majerankiem i ze wszystkich stron obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Mięso przełożyć do rondla, dodać trochę wody i dusić pod przykryciem.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry, usmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, dodać do pieczeni i razem dusić.
Gdy mięso jest miękkie wyjąć z sosu, przestudzić i pokrajać w plastry w poprzek włókien.
Mąkę rozmieszać z małą ilością zimnej wody, dodać do sosu i zagotować.
Pokrojone mięso ułożyć cienką warstwą w brytfannie, zalać sosem i dobrze zagrzać.