Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń wieprzowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mięso bez kości umyć, odsączyć z wody i jeśli jest to kawałek nieforemny zwinąć i

Pieczeń wieprzowa

Składniki:

Pieczeń wieprzowa

 

  • 75 dag karkówki lub szynki
  • sól
  • majeranek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • papryka mielona
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa
Mięso bez kości umyć, odsączyć z wody i jeśli jest to kawałek nieforemny zwinąć i osznurować. Tak przygotowaną porcję mięsa osolić, natrzeć czosnkiem i majerankiem, ułożyć na blaszce lub w prodiżu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Do podrumienionego dodać drobno pokrajaną cebulę, wlać kilka łyżek wody i dopiec do miękkości. Miękkie mięso przełożyć na półmisek. Wystudzoną pieczeń po zdjęciu sznurka krajac  w cienkie plastry. Przechowywać w lodówce szczelnie zawinięte w folię aluminiową.