Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach:nie lekko obrumienić na smalcu i posolić.

Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach

Składniki:

Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach

 

  • 50 dag szynki lub łopatki
  • łyżka smalcu
  • pęczek włoszczyzny (bez pora)
  • 3 strąki papryki
  • 4 cebule
  • 5 pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • sproszkowana czerwona papryka
  • cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach

Umyte i oczyszczone mięso osuszyć, a następnie lekko obrumienić na smalcu i posolić. Przełożyć pieczeń wieprzową do rondla, skropić wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Dodać warzywa umyte, obrane i pokrajane w makaronik, suto oprószyć sproszkowaną papryką lub dodać kawałek małej ostrej papryki i udusić do miękkości. Pieczeń wieprzową wyjąć, pokroić w poprzek włókien na cienkie piastry i obłożyć warzywami wymieszanymi z koncentratem pomidorowym. Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach może być podawana z ziemniakami z wody i surówkami.