Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pieczeń wieprzowa z anyżkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczeń wieprzowa z anyżkiem ma bardzo ciekawy, orientalny smak.

Pieczeń wieprzowa z anyżkiem

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z anyżkiem

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 1/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka anyżku
  • 1 łyżka pasty sojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 kostki rosołowej

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z anyżkiem
Umyte mięso osuszyć i dokładnie natrzeć pastą sojową, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na noc do lodówki. Kostkę rosołową wymieszać z 1 szklanką wrzącej wody, dodać sos sojowy, anyżek, wino, zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć mięso, wstawić do piekarnika, przykryć i piec około 40 min w temp 190-200 stopni. Następnie oprószyć cukrem i piec pod przykryciem następne 40 minut. Pieczeń podawać na zimno lub na ciepło.