ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pieczeń wieprzowa z ciemnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na danie które wszyscy chyba znają. W mojej wersji trochę go zmieniłam dodając sos sojowy do marynaty.

Pieczeń wieprzowa z ciemnym sosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z ciemnym sosem

 

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju czosnkowego
  • pół łyżeczki wegety
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ryż biały
  • brokuły
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z ciemnym sosem
Mięso kroję na plastry. Do większego naczynia wlewam olej, sos sojowy i przyprawy. Mieszam i dodaje mięso które odstawiam na około 4 godziny. Po tym czasie piekę w rękawie foliowym około jedną godzinę w 170 stopni. Upieczone mięso wraz z sosem przekładam na patelnie i dolewam troszkę wody, gotuję i z mąki ziemniaczanej rozmieszanej w pół szklanki wody robię sos, ciągle mieszając żeby nie było grudek. Brokuły gotuje w lekko osolonej wodzie, wyjmuję na patelnie i do tej samej wody co gotowały sie brokuły wkładam ryż i gotuję jak podano na opakowaniu. Brokuły polewam oliwą czosnkową i podsmażam.
Pieczeń wieprzowa z ciemnym sosem
Ugotowane brokuł i lekko podsmażone na oliwie z czosnkiem