Pieczeń wołowa

misia53 - Przepis na: Pieczeń wołowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pieczeń wołowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Wołowinka dietetyczna, bardzo nisko kaloryczna , więc posłuchaj dobrej rady i piecz woła do przesady....


trudność: łatwe
czas:

Pieczeń wołowa - SKŁADNIKI:

  • 1,80 - 2 kg udziec wolowy,
  • główka czosnek,
  • 1 łyżka rozmaryn,
  • 2 łyżki majeranek Prymat,
  • 3 łyżki olej sojowy lub słonecznikowy,
  • Sól,
  • pieprz czarny grubomielony Prymat,
  • 1/3 szklanki wino czerwone wytrawne,
  • kilka plastrów boczek wędzony lub parzony,
  • listek laurowy Prymat,
  • ziele angielskie Prymat,
  • kostka mięsna,
  • 1,5 szklanki woda

Pieczeń wołowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć . Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąc przez praskę , wymieszać z solą ( 2 - 3 łyzeczki w zależności ile mięsa mamy)rozgniecionymi ziarenkami ziela i listka laur. i natrzeć dokładnie sztukę mięsa, Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso ,posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem , polać olejem -zostawić na 2 godz a najlepiej na całą noc. Po tym czasie włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, kostkę mięsną rozpuścić w wodzię podlać mięsko , przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca. Piec najpierw w temper, 220*C przez pół godz następnie zmniejszyć temper. do 170 *C i piec jeszcze ok. 1,5 godz.. Takie mięsko jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni wykorzystać do sosu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń wołowa (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2011-03-18 21:33
U mnie od kilku miesiecy tez najczesciej mieso wolowe i drob. Wolowego w piekarniku jeszcze nie pieklam, chetnie wyprobuje:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu
 Rozbef wołowy w sosie chimichurri Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Papryka faszerowana na ostro
Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze  Kotlety mielone z suszonymi grzybami Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną
Taco Bravo i inne Włoskie pulpety Tureckie kofty z wołowiny

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane