misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczeń wołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wołowinka dietetyczna, bardzo nisko kaloryczna , więc posłuchaj dobrej rady i piecz woła do przesady....

Pieczeń wołowa

Składniki:

Pieczeń wołowa

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa

Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć . Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąc przez praskę , wymieszać z solą ( 2 - 3 łyzeczki w zależności ile mięsa mamy)rozgniecionymi ziarenkami ziela i listka laur. i natrzeć dokładnie sztukę mięsa, Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso ,posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem , polać olejem -zostawić na 2 godz a najlepiej na całą noc. Po tym czasie włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, kostkę mięsną rozpuścić w wodzię podlać mięsko , przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca. Piec najpierw w temper, 220*C przez pół godz następnie zmniejszyć temper. do 170 *C i piec jeszcze ok. 1,5 godz.. Takie mięsko jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni wykorzystać do sosu.