Pieczeń wołowa

misia53 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 1
Pieczeń wołowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Wołowinka dietetyczna, bardzo nisko kaloryczna , więc posłuchaj dobrej rady i piecz woła do przesady....


trudność: łatwe
czas:

Pieczeń wołowa - SKŁADNIKI:

Pieczeń wołowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć . Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąc przez praskę , wymieszać z solą ( 2 - 3 łyzeczki w zależności ile mięsa mamy)rozgniecionymi ziarenkami ziela i listka laur. i natrzeć dokładnie sztukę mięsa, Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso ,posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem , polać olejem -zostawić na 2 godz a najlepiej na całą noc. Po tym czasie włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, kostkę mięsną rozpuścić w wodzię podlać mięsko , przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca. Piec najpierw w temper, 220*C przez pół godz następnie zmniejszyć temper. do 170 *C i piec jeszcze ok. 1,5 godz.. Takie mięsko jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni wykorzystać do sosu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń wołowa (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2011-03-18 21:33
U mnie od kilku miesiecy tez najczesciej mieso wolowe i drob. Wolowego w piekarniku jeszcze nie pieklam, chetnie wyprobuje:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Wołowina z domową harissą "Kiszone" mielone
Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Strogonow z sosem worcestershire Mielone zraziki nadziewane porem i papryką
Szponder w sosie chrzanowym Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Wołowina w winie i pieprzu
Sezonowe leczo z wołowiną Gulasz tatarski Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane