halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Pieczeń wołowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Tak przyrządzona wołowina jest bardzo smaczna.

Pieczeń wołowa

Składniki:

Pieczeń wołowa

 

  • wołowina bez kości 1,2 kg
  • pieczarki 40 dag
  • oliwki czarne 20 dag
  • białe wino wytrawne 2 szklanki
  • oliwa 5 łyżek
  • czosnek 2 ząbki
  • przyprawa do pieczeni 1 łyżeczka
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa
Mięso nacieramy oliwą wymieszaną z przyprawą do pieczeni i wkładamy na 2 godz. do lodówki.Następnie obsmażamy na oliwie.Przekładamy do brytfanki , dodajemy wino i rozgnieciony czosnek.Pieczemy ok.1,5 godz . w piekarniku 250 stopni, często podlewać wytwarzanym sosem z mięsa.Pieczarki kroimy drobno i dodajemy do mięsa oraz oliwki pokrojone w talarki.Dusimy jeszcze ok.15 minut.Gotowe mięso kroimy w plastry , polewamy sosem.