Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń wołowa duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczeń wołowa duszona w winie ma niezwykle aromatyczny smak.

Pieczeń wołowa duszona w winie

Składniki:

Pieczeń wołowa duszona w winie

 

  • 1 kg wołowina bez kości,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 2 szkl wino białe wytrawne,
  • 5 łyżek koncentrat pomidorowy,
  • 30 dag pieczarki,
  • 5 łyżek oliwa,
  • 3 szt cebula,
  • 20 dag wątróbki z drobiu,
  • 1 łyzka natka pietruszki,
  • 1 łyżka koperek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa duszona w winie
Wołowinę natrzeć rozgniecionym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać 250 ml wina i dusić około godziny.Następnie dodać posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, oczyszczoną wątróbkę, wlać resztę wina, oprószyć solą i pieprzem, całość dusić do miękkości. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami wody, połączyć z sosem, zagotować. Mięso wyjąć z sosu, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, sos wymieszać z zieleniną, oblać mięso.