Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

SUPERPRZEPIS

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wołowina to bardzo trudne mięso, które już nie raz zepsułam ale już po raz kolejny pieczeń wyszła wyśmienita. Była miękka, krucha i to bez dodatku wina, które zastąpiłam mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem warzyw.

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

 

  • 1 kg karkówki wołowej
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z płatkami chili
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej
  • 2 łyżki przyprawy do wołowiny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sos:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 10 mini kolb kukurydzy ( około 125g.)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

ETAP 1:

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

Mięso umyć, osuszyć, odciąć ewentualne błonki, natrzeć składnikami marynaty oraz jeśli wołowina nie jest w zwartym kawałku związać nicią.

Odstawić na godzinę do lodówki.

ETAP 2:

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

Na patelni rozgrzać mocno olej przesmażyć mięso na rumiano z każdej strony ( przekręcając nie nakłuć widelcem).

ETAP 3:

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

Przełożyć wołowinę do rękawa do pieczenia, dołożyć umyte pieczarki oraz mini kolby kukurydzy.
Wlać mleczko kokosowe.
Piec 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 st, w połowie przekręcając mięso.

ETAP 4:

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

Rękaw rozciąć, odlać do garnka powstały sos, wołowinę pozostawić aby odpoczęła( zdjąć nici).

ETAP 5:

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym

Sos zagotować, energicznie mieszając dodać żółtka wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pozostawić na gazie do zgęstnięcia.

Wołowinę pokroić w plastry, podawać z sosem i ulubionymi dodatkami.