Pieczeń wołowa z ziołami

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczeń wołowa z ziołami

Szukasz inspiracji na świąteczną sztukę mięsa? Aromatyczna pieczeń wołowa to przepis, którego szukasz!

Składniki:

Pieczeń wołowa z ziołami

 

  • 1,5 kg wołowiny na pieczeń
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 500 ml czerwonego wina (np. Chianti)
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • garść ulubionych ziół
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa z ziołami
1. Cebule i marchew obierz i pokrój na kawałki. Do rondla wlej wino, ocet i szklankę bulionu warzywnego. Dodaj marchew, cebulę i przyprawy. Zagotuj i ostudź.

2. Umytą i osuszoną wołowinę zalej marynatą. Odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce, co jakiś czas odwracając.

3. Zioła drobno posiekaj. Wołowinę wyjmij z marynaty, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Marynatę przecedź. Mięso mocno obsmaż na oleju i przełóż do brytfanny. Posyp połową posiekanych ziół. Dodaj warzywa z marynaty. Wlej szklankę marynaty i szklankę bulionu.

4. Przykryj, wstaw do piekarnika i duś mniej więcej 110 minut w temp. 180 st. C. Co jakiś czas mięso odwracaj i polewaj wytwarzającym się sosem. Pod koniec pieczenia dodaj pokrojone na połówki pomidorki.

5. Przed podaniem posyp resztą ziół i pokrój w plastry. Serwuj z powstałym sosem i pomidorkami.