Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń wołowa zakrawana

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Foremny kawałek wołowiny posolić, obrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron,

Pieczeń wołowa zakrawana

Składniki:

Pieczeń wołowa zakrawana

 

  • 75 dag wołowiny bez kości
  • 3 dag smalcu
  • 3 cebule
  • 5 dag szynki
  • 1 łyżka tartego razowego chleba
  • 3 dag masła
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa zakrawana
Foremny kawałek wołowiny posolić, obrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości z dodatkiem jednej drobno pokrajanej cebuli. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjąć je z sosu, pokrajać w poprzek włókien na cienkie plastry. Co drugi płat nie odcinać całkowicie do końca. Przygotować nadzienie: zetrzeć 2 cebule na drobnej tarce, wymieszać z tartym chlebem i masłem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Między dwa płaty mięsa wkładać po łyżce  nadzienia i mięso spinać wykałaczką. Nadziane kawałki mięsa złożyć z powrotem w całość, włożyć do sosu i dusić jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem wyłożyć mięso na półmisek, wyjąć wykałaczki i polać sosem.