IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczeń z białej kiełbasy z jabłkiem aromatyzowana szałwią i selerem to wyjątkowe danie na świąteczny stół, można spożywać zarówno na zimno, jak i ciepło; Radość dla podniebienia gości i uczta dla oczu! Polecam serdecznie!

Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym

 

  • Na ciasto kruche ( powinny być zimne):
  • 300 g mąki,
  • 3 zółtka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;

 

  • Na farsz mięsny:
  • 750 g surowej białej kiełbasy,
  • 1 jajko,
  • szałwia świeża kilka listków,
  • 1 szt cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • seler nać 1 gałązka,
  • 1 jabłko kwaśne;
  • 1/2 szt por;

 

  • Inne:
  • 7 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

 

  • Na galaretkę (opcjonalnie)
  • 4 g żelatyny
  • 120 ml bulionu mięsnego

Sposób przygotowania:

Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym
1.Przygotować ciasto kruche: mąkę połączyć z zimnym masłem,dodać sól, wbić żółtka, wymieszać, dodać śmietanę, zagnieść szybko do połączenia się składników, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 h do lodówki ( do schłodzenia); 2.Przygotować mięso: -kiełbaski obrać z osłonek, włożyć mięso do dużego półmiska; -czosnek drobno posiekać, podsmażyć chwilę na maśle lub oleju i dodać domięsa; -cebulkę i seler drobno posiekać, również podsmażyć i dodać do mięsa; - listki szałwi posiekać i dodać do mięsa; -jakbłko zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć z soku i dodać do mięsa; -wbić jajko do mięsa i wyrabiać kilka minut aż masa mięsna będzie idealnie połączona i gładka; - spróbować farsz i wrazie potrzeby doprawić do smaku; 3.Formowanie pieczeni: - wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 2 części; - jedną z cześci rozwałkować na cieniutki placek i wyłożyć nim keksówkę (30x7 cm lub o podobnych rozmiarach); -do keksówki wyłożonej ciastem włożyć połowę farszu mięsnego; - na ubity farsz wyłożyć jajka przepiórcze ugotowane na twardo i przykryć resztą mięsa; - rozwałkować drugą cześć ciasta i pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm, paski ciasta przeplatać tak by stworzyły kratę; -kratą z ciasta kruchego przykryć wierzch pieczeni łącząc ciasto z boków foremki; 4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec pieczeń 1 h; 5.Po tym czasie pieczeń wystudzić; 6. Opcjonalnie - można również zrobić galaretkę z wywaru mięsnego i napełnić nią wolne miejsca między ciastem i mięsem jakie powstały podczas pieczenia - w moim wypadku przygotowałam 4 g żelatyny na 120 ml wywaru mięsnego wg wskazówek na opakowaniu, gdy galaretka zaczynała tężeć i pieczeń była zimna, za pomocą strzykawki cukierniczej napełniłam galaretką wolne miejsca po bokach; Gotowe! Smacznego!
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym
Ciasto kruche tuż przed wałkowaniem na stolnicy
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym
Przygotowywanie farszu z białych kiełbasek,moment dodania jabłka
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym
Keksówka napełniona fareszem z białych kiełbasek
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym
Robienie górnej części pieczenia z ciasta kruchego