Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pieczeń z dynią i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna i soczysta pieczeń z mięsa mielonego i dyni

Pieczeń z dynią i szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z dynią i szczypiorkiem

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g dyni
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z dynią i szczypiorkiem
Mięso mielone wyrobić dokładnie. Dodać jedno jajko, czubatą łyżeczkę musztardy (dałam sarepską, ale można użyć swojej ulubionej), wsypać 2 łyżki pokrojonego szczypiorku (użyłam mrożonego), doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wsypać bułkę tartą i ponownie wyrobić masę. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. odstawić na 5 minut. Dynię odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do mięsa. Wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem/folią lub wysmarowanej i wysypanej keksówki o długości 20cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. Wyjąc z piekarnika, odlać część wody i lekko przestudzić. Pokroić w grube plastry i podać na obiad. Można też wystudzić całkowicie, pokroić na cienkie plastry i zjeść na kanapce ;)
Pieczeń z dynią i szczypiorkiem
Mięso mielone wyrobić dokładnie. Dodać jajko, łyżeczkę musztardy wsypać 2 łyżki pokrojonego szczypiorku doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wsypać bułkę i wyrobić masę.
Pieczeń z dynią i szczypiorkiem
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. odstawić na 5 minut.
Pieczeń z dynią i szczypiorkiem
Dynię odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do mięsa. Wymieszać.
Pieczeń z dynią i szczypiorkiem
Masę przełożyć do wyłożonej papierem/folią lub wysmarowanej i wysypanej keksówki o długości 20cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.