agata17ko

agata17ko

Szef Kuchni
[Przepisów: 126]

Pieczeń z indyka i sos owocowym i bób.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bogate źródło witaminy A, C, zelaza i błonnika.

Pieczeń z indyka i sos owocowym i bób.

Składniki:

Pieczeń z indyka i sos owocowym i bób.

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag filetu z indyka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml buliony drobiowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 kg bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek bazylii
  • 3-4 łyżki jasnego zagęstnika do sosów
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka i sos owocowym i bób.
Filety umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obsmażyc na oleju. Wlać bulion i sok pomarańczowy, dusić pod przykryciem około 45 minut. Bób wyłuskać. gotować około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzic. Czosnek obrać, pokroić w plastry i zrumienić na oliwie, dodać bób, wymieszać i doprawić. Bazylię opłukać, osuszyc, listki posiekać i dodać do bobu. Mięso wyjąć z rondla, zawinąc w folię do żywności PACLAN i odstawić na 10 minut. DO sosu dodać zagestnik, zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pieczeń pokroic w plastry, podawać z sosem, bobem i cząstkami pomarańczy.