iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczeń z indykiem i wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń doskonale smakowała na ciepło podana z sosem z suszonych grzybów jak i na zimno jako wędlina w smaku zdecydowanie dla tych co lubią wątróbkę.

Pieczeń z indykiem i wątróbką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń z indykiem i wątróbką

 

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indykiem i wątróbką

ETAP 1:

Pieczeń z indykiem i wątróbką
Całą masę mięsną wymieszać z przyprawami.

Mięso indycze przełożyć do pojemnika i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę, wątróbkę umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do mięsa indyczego.

Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do mięsa, wbić jajka i dosypać przyprawy oraz zieloną pietruszkę, dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Pieczeń z indykiem i wątróbką
Masą miesna napełnić formę do wypieku keksa.

Formę do wypieku keksa 20 cm długości wyłożyć papierem i napełnić masą mięsną, wyrównać wierz.

Piekarnik nagrzać do 200 st i wstawić do niego formę, piec około 60-70 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.