lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Pieczeń z karkówki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wieprzowina w pysznym sosie...

Pieczeń z karkówki

Składniki:

Pieczeń z karkówki

  • 1,5 kg karkówki(bez kości) może też być schab
  • łyżka smalcu
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 3 cebule
  • sól
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki octu
  • po kilka ziaren jałowca,pieprzu,ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • Sos:
  • 3 łyżki powideł ze śliwek
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1łyżka mąki
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Pieczeń z karkówki

Mięso ułożyć w misce,obłożyć plastrami cebuli,zalać gorącą marynatą przygotowaną z podanych składników.Przykryć i odłożyć do lodówki na 24 godziny.Wyjąć z marynaty,wytrzeć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą.Rozgrzać smalec,obsmażyć na nim karkówkę z obu stron.W małym naczyniu podgrzać oliwę,wymieszać z mielonym jałowcem,polać mięso i piec pod przykryciem około 80 minut w temperaturze 180 stopniC.Od czasu do czasu mięso skrapiać przecedzoną marynatą .Z oliwy i mąki zrobić zasmażkę,rozprowadzić ją zimnym bulionem i zagotować mieszając.Gdy zgęstnieje dodać przetarty przez sito sos z rondla i powidła,wymieszać.Miękką pieczeń pokroić w plastry,€łożyć w żaroodpornym płytkim naczyniu,polać niewielką ilością sosu i na 5-8 minut wstawić do gorącego piekarnika.Resztę sosu podawać w sosjerce.

Redakcja poleca: