Pieczeń z karkówki

Karkówka « poprzedni | następny »
lena offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1
Pieczeń z karkówki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Wieprzowina w pysznym sosie...


trudność: średne
czas:

Pieczeń z karkówki - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karkówki(bez kości) może też być schab
  • łyżka smalcu
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 3 cebule
  • sól
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki octu
  • po kilka ziaren jałowca,pieprzu,ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • Sos:
  • 3 łyżki powideł ze śliwek
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1łyżka mąki
  • 1 łyżka oliwy

Pieczeń z karkówki - PRZYGOTOWANIE:

Mięso ułożyć w misce,obłożyć plastrami cebuli,zalać gorącą marynatą przygotowaną z podanych składników.Przykryć i odłożyć do lodówki na 24 godziny.Wyjąć z marynaty,wytrzeć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą.Rozgrzać smalec,obsmażyć na nim karkówkę z obu stron.W małym naczyniu podgrzać oliwę,wymieszać z mielonym jałowcem,polać mięso i piec pod przykryciem około 80 minut w temperaturze 180 stopniC.Od czasu do czasu mięso skrapiać przecedzoną marynatą .Z oliwy i mąki zrobić zasmażkę,rozprowadzić ją zimnym bulionem i zagotować mieszając.Gdy zgęstnieje dodać przetarty przez sito sos z rondla i powidła,wymieszać.Miękką pieczeń pokroić w plastry,€łożyć w żaroodpornym płytkim naczyniu,polać niewielką ilością sosu i na 5-8 minut wstawić do gorącego piekarnika.Resztę sosu podawać w sosjerce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z karkówki (strona 1 z 1)  
elutka

elutka
offline

2008-12-03 00:14
karkowka to moje ulubione mieso-narobilas mi smaku znow zrobie
Skomentuj
Oceń:
0
RoMaDan

RoMaDan
offline

2008-12-22 20:29
Zastanawia mnie, że w składnikach podajesz łyżeczkę octu i 1/2 szklanki octu winnego. Czyżby było za mało kwaśne?
Właśnie mnie natchnęło, zainspirowałaś mnie.

Zrobię na święta. Jak skończę - dam przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-23 16:17
aż ślinka cieknie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

alina
gość

2009-01-11 15:09
Zrobilam dziś tą pieczeń na obiad jest pyszna.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Łopatka w sosie chrzanowym Duszona karkówka Karkówka nadziewana dynią i cukinią
Karkówka z pieczarkami i papryką Domowa delikatna wędlina z karkówki Karkówka duszona w kawie
Karczek gotowany Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie
Paczuszki z karkówki z kaszanką Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Szaszłyki z karkówki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane