SUPERPRZEPIS

Pieczeń z kolorowymi warzywami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczeń z kolorowymi warzywami

Prosta w przygotowaniu, kolorowa pieczeń z dużą ilością zdrowych warzyw. Zapach roznosi się po całym domu. Niezwykłego aromatu mięsu nadała pietruszka i lubczyk.

Składniki:

Pieczeń z kolorowymi warzywami

 

  • Foremka: 26x12 cm
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 5 różyczek brokułu
  • 5 różyczek kalafiora
  • 15 mini marchewek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Gałązka lubczyku
  • 4 pieczarki
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona natka pietruszki
  • Czerwony pieprz w ziarnach (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Pieczeń z kolorowymi warzywami

ETAP 1:

Pieczeń z kolorowymi warzywami
Przygotowanie wszystkich składników do pieczeni

Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy.

ETAP 2:

Pieczeń z kolorowymi warzywami
Wyrobienie oraz ułożenie mięsa w foremce

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł oraz kalafior na środku, mini marchewki po bokach. Przykrywamy resztą mięsa.

ETAP 3:

Pieczeń z kolorowymi warzywami
Pieczeń pieczemy w 180*C przez 65 minut

Foremką uderzamy o blat lub dociskamy wierzch aby masa była zwarta. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Wierzch dekorujemy ziarnami czerwonego pieprzu.