Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pieczeń z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealna pieczeń na każdą okazję

Pieczeń z łopatki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń z łopatki

 

  • 1 kawałek łopatki w całości i bez kości (ok. 1,5 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • skórka starta z pół cytryny
  • Farsz:
  • 1 cukrowa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 żółtka
  • 3 kromki białego chleba
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • sok z pół cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • dodatkowo :
  • 1/2 szklanki białego wina
  • wykałaczki krótkie

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z łopatki
Mięso myjemy,osuszamy i robimy kieszonkę .W mięsie robimy kieszonkę na farsz. Kromki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wycisnąć sok. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami mięso natrzeć solą i pierzem i startą skórką cytrynową, włożyć do naczynia żaroodpornego .Podlać winem i taką samą ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Mięso polewać sosem co jakiś czas Pieczeń musi się piec tyle czasu ile waży.Ja nawet przedłużam pieczenie o ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu mięsa nie kroimy, ponieważ jak każda pieczeń musi chwilkę czasu poleżeć i odpocząć, aby nie uciekły z niej soki.Najlepiej wyjąć mięso na deskę i okryć folią aluminiową i zostawić tak na ok. 10 minut.
Pieczeń z łopatki
Na zdjęciu pokazana jest upieczona pieczeń w przekroju
Pieczeń z łopatki
Zdjęcie przedstawia przygotowany farsz do pieczeni