Pieczeń z łopatki

Pieczeń « poprzedni | następny »
Smakowita

Srebrny Ekspert
Przepisy: 474
zdjęcia: 1 z 3
Pieczeń z łopatki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Idealna pieczeń na każdą okazję


trudność: średnie
czas:

Pieczeń z łopatki - SKŁADNIKI:

  • 1 kawałek łopatki w całości i bez kości (ok. 1,5 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • skórka starta z pół cytryny
  • Farsz:
  • 1 cukrowa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 żółtka
  • 3 kromki białego chleba
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • sok z pół cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • dodatkowo :
  • 1/2 szklanki białego wina
  • wykałaczki krótkie

Pieczeń z łopatki - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy,osuszamy i robimy kieszonkę .W mięsie robimy kieszonkę na farsz. Kromki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wycisnąć sok. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami mięso natrzeć solą i pierzem i startą skórką cytrynową, włożyć do naczynia żaroodpornego .Podlać winem i taką samą ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Mięso polewać sosem co jakiś czas Pieczeń musi się piec tyle czasu ile waży.Ja nawet przedłużam pieczenie o ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu mięsa nie kroimy, ponieważ jak każda pieczeń musi chwilkę czasu poleżeć i odpocząć, aby nie uciekły z niej soki.Najlepiej wyjąć mięso na deskę i okryć folią aluminiową i zostawić tak na ok. 10 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z łopatki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
Pieczona marynowana w ziołach łopatka do chleba Pieczeń rzymska z jajkiem Pieczeń wieprzowa z ciemnym sosem
Mięso wieprzowe z pomidorami Pieczeń w grzybowym sosie Pieczeń na kanapki
Gulasz wieprzowy z ziemniakami Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Łopatka pieczona z warzywami
Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem „Zając” z jajkiem Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane