Pieczeń z łopatki

Pieczeń « poprzedni | następny »
Smakowita offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 472
zdjęcia: 1 z 3
Pieczeń z łopatki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Idealna pieczeń na każdą okazję


trudność: średne
czas:

Pieczeń z łopatki - SKŁADNIKI:

  • 1 kawałek łopatki w całości i bez kości (ok. 1,5 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • skórka starta z pół cytryny
  • Farsz:
  • 1 cukrowa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 żółtka
  • 3 kromki białego chleba
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • sok z pół cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • dodatkowo :
  • 1/2 szklanki białego wina
  • wykałaczki krótkie

Pieczeń z łopatki - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy,osuszamy i robimy kieszonkę .W mięsie robimy kieszonkę na farsz. Kromki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wycisnąć sok. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami mięso natrzeć solą i pierzem i startą skórką cytrynową, włożyć do naczynia żaroodpornego .Podlać winem i taką samą ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Mięso polewać sosem co jakiś czas Pieczeń musi się piec tyle czasu ile waży.Ja nawet przedłużam pieczenie o ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu mięsa nie kroimy, ponieważ jak każda pieczeń musi chwilkę czasu poleżeć i odpocząć, aby nie uciekły z niej soki.Najlepiej wyjąć mięso na deskę i okryć folią aluminiową i zostawić tak na ok. 10 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z łopatki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Łopatka pieczona z warzywami Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
„Zając” z jajkiem Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Pieczona łopatka
Łopatka pieczona z cebulą Chińska pieczeń Klops z jajkiem i warzywami
Mięso duszone z pieczarkami Klops Roladki wieprzowe z suszonymi owocami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane