Pieczeń z łopatki

Pieczeń « poprzedni | następny »
Smakowita  - Przepis na: Pieczeń z łopatki offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 472
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Pieczeń z łopatki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Idealna pieczeń na każdą okazję


trudność: średne
czas:

Pieczeń z łopatki - SKŁADNIKI:

  • 1 kawałek łopatki w całości i bez kości (ok. 1,5 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • skórka starta z pół cytryny
  • Farsz:
  • 1 cukrowa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 żółtka
  • 3 kromki białego chleba
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • sok z pół cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • dodatkowo :
  • 1/2 szklanki białego wina
  • wykałaczki krótkie

Pieczeń z łopatki - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy,osuszamy i robimy kieszonkę .W mięsie robimy kieszonkę na farsz. Kromki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wycisnąć sok. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami mięso natrzeć solą i pierzem i startą skórką cytrynową, włożyć do naczynia żaroodpornego .Podlać winem i taką samą ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Mięso polewać sosem co jakiś czas Pieczeń musi się piec tyle czasu ile waży.Ja nawet przedłużam pieczenie o ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu mięsa nie kroimy, ponieważ jak każda pieczeń musi chwilkę czasu poleżeć i odpocząć, aby nie uciekły z niej soki.Najlepiej wyjąć mięso na deskę i okryć folią aluminiową i zostawić tak na ok. 10 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z łopatki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
Łopatka pieczona z warzywami Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem „Zając” z jajkiem
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Pieczona łopatka Łopatka pieczona z cebulą
Chińska pieczeń Klops z jajkiem i warzywami Mięso duszone z pieczarkami
Klops Roladki wieprzowe z suszonymi owocami Pieczeń z przyprawami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane