marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczeń z mielonego z groszkiem i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń jest dobra na drugie śniadanie,obiad jak i kolacje.Pod awać ją można na ciepło i zimno z pieczywem.

Pieczeń z mielonego z groszkiem i ziołami

Składniki:

Pieczeń z mielonego z groszkiem i ziołami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub indycza,
  • 200 g.groszku mrożonego lub z puszki,
  • 1/2 l.wrzątku do obgotowania,
  • 1 jajko surowe,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.tymianek,szałwia,estragon,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mielonego z groszkiem i ziołami
Piersi opłukać,osuszyć i usunąć chrząstki i pokroić w kostkę. Przepuścić nawet dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, dodać surowe jajo, roztarte zioła suszone oraz sól i pieprz. Wymieszać mielone ręką. Zagotować wodę i wrzucić na lekko wrzącą mrożony groszek, gotować z 15 min.,odcedzić wodę przez durszlak,a groszek z durszlaka przelać zimną wodą i przesypać do farszu mięsnego i wymieszać ponownie. Formę cwibakową natłuścić i przełożyć mielone do formy. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C i wstawić pieczeń do piekarnika na 40-50 min. Przed końcem pieczenia można wsadzić patyk w pieczeń sprawdzając,czy mięso przylega lub odchodzi od patyka. Jeśli patyk jest suchy to wyjąć formę z zawartością i pokroić na plastry.